قدس آنلاین- گروه استان ها- صغری سپهوند: موقعیت اقلیمی لرستان ازنظر جغرافیایی و زمین پربرکت آن، یکی از نعمتهایی است که خداوند به این استان عطا کرده، بهطوریکه چه ازنظر گیاهان و درختان خودرو و چه ازنظر باغات و زمینهای کشاورزی که دستپرورده بشرند، یکی از بهترین شهرهای ایران محسوب میشود.
لرستانی که در هرلحظه از زمان میتواند چهارفصلی بودنش را به دنیا ثابت کند، یکی از قطبهای کشاورزی نیز محسوب میشود؛ نهتنها قطب کشاورزی ازنظر گندم و جو و حبوبات، بلکه در چندسال اخیر شاهد کاشت زعفرانی هستیم که کیفیت آن اگر بیشتر از کیفیت زعفران قائنات نباشد، کمتر هم نیست و یا محصول برنج این دیار را میتوان با برنج شمال ایران مقایسه کرد. همچنین انار لرستان یکی از مرغوبترین انارهای دنیاست، باغات گردو در این استان بهوفور دیده میشوند، میوههای دیگر هم که در جایجای این استان وجود دارد و همچنین انجیر سیاه! انجیر سیاه لرستان که در منطقه پلدختر کاشت میشود، یکی از نعمتهایی است که خداوند به مردمان این دیار عطا کرده است.
نبود مراکز فرآوری و صنایع تبدیلی
نبود مراکز فرآوری و صنایع تبدیلی برای محصول انجیر سیاه در شهرستان پلدختر و بی توجهی ها در اینزمینه موجب شده است تا سود هنگفت این محصول استراتژیک به جیب دلالان در این منطقه برود.
این درحالی است که 95 درصد باغات انجیر سیاه لرستان در شهرستان پلدختر وجود دارد و این شهرستان مهمترین تولیدکننده انجیر در استان است.
همهساله اواخر تیر و اوایل مردادماه در میان میوههای این فصل، انجیرسیاه هم وارد بازار میشود؛ محصول نابی که شهرت جهانی دارد و در میان کشتزارهای سبز و زمینهای غنی شهرستان پلدختر، توسط اهالی زحمتکش روستاهای اطراف این شهر بهدست میآید، اما دریغ و درد که این محصول ناب و آسیبپذیر بهدلیل نبود صنایع تبدیلی، در حاشیه شهر و جادههای اصلی به فروش میرسد و همه ما بیتفاوت از کنار آن میگذریم، همانطورکه بیتفاوت از کنار دیگر زمینههای صنایع تبدیلی همچون بلوط گذشتیم و هرساله نظارهگریم که چطور این میوه کمیاب خوراک دام عشایر کوچرو میشود.
کارخانهای که به بهرهبرداری نرسید
دهه فجر سال ۹۰ بود که طی مراسمی با حضور رئیس وقت سازمان جهاد کشاورزی لرستان، فرماندار پلدختر و جمعی از مسئولان این شهرستان، عملیات اجرایی کارخانه فرآوری انجیر در پلدختر آغاز شد.
این کارخانه قرار بود درصورت بهرهبرداری، بیش از پنجهزارتن از انجیر تولیدی توسط باغداران این شهرستان را فرآوری کند؛ انجیرهایی که هرساله درکنار جاده ترانزیتی پلدختر به حراج گذاشته میشود و به قیمت ناچیز به فروش میرسد تا روی دست باغداران نماند و یا بهدست دلالانی داده میشود که آن را بدونزحمت و با بالاترین قیمت در کلانشهرها به فروش میرسانند و سود کلانی به جیب آنها میرود تا حاصل دسترنج یکساله باغداران از جیب دلالان سردرآورد.
بهگفته رئیس وقت سازمان جهاد کشاورزی لرستان، این کارخانه قرار بود در سه فاز ساخته شود و فاز اول آن با ظرفیت چهار تا شش هزار تن انجیر باید در سال 91 به بهرهبرداری میرسید، اما نیمدهه از وعدههای مسئولین میگذرد و این کارخانه هنوز به بهرهبرداری نرسیده و مرغوبترین و زودرسترین انجیر سیاه ایران همچنان در رؤیای فرآوری بهسر میبرد؛ رؤیایی که شیرینی انجیر را نصیب دلالان و واسطهها کرده و کشاورزان را ناامید از پرورش این محصول ناب.
دلالان، انجیر باغداران را به قیمتهای ناچیز میخرند
«یاسرصادقی» یکی از باغداران شهرستان پلدختر در اینزمینه میگوید: نبود مراکز فرآوری و دوری از مراکز فروش باعث شده تا دلالان میوه انجیر باغداران را به قیمتهای ناچیز از ما بخرند و با سودهای هنگفتی در بازارهای داخلی و خارجی به فروش برسانند.
وی گفت: با وجود متمرکز بودن باغات انجیر در این شهرستان، نبود فضای مناسب برای نگهداری طولانیمدت این محصول، کاهش کیفیت محصول بهدلیل روشهای نامناسب برداشت، بالا بودن میزان ضایعات، ضعف حضور تعاونیها در فرایند تولید تا مصرف و عدم آموزشهای ترویجی درخصوص بستهبندی این محصول آسیبپذیر به کشاورزان برای فراهم نمودن امکان حملونقل انجیر تازه به سایر نقاط کشور از مشکلاتی است که باغداران منطقه با آن مواجه هستند.
برای اینکه محصول روی دستمان نماند مجبوریم به دلالان بفروشیم
«سیدعبداله موسوی» از دیگر باغداران منطقه هم ایجاد صنایع تبدیلی را بهترین راهکار میداند و میگوید: چندسالی است که در رؤیای فرآوری این محصول در استان خودمان بهسر میبریم، ولی متأسفانه این وعده هنوز محقق نشده و ما برای اینکه این محصول روی دستمان نماند، چارهای جز فروش به دلالان نداریم. هرچند سودی از تولید این محصول عاید ما باغداران نمیشود، اما خلاء نبود صنایع تکمیلی تنها با وجود دلالان در این منطقه برطرف میشود.
وی تصریح کرد: متأسفانه چندسالی است که کمبود آب در این مناطق هم به مشکلات ما دامن زده است، بهطوریکه چندسالی است کیفیت انجیر سیاه کاهش یافته است.
عمده مصرف انجیر سیاه در لرستان بهصورت خامخواری است
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان درخصوص انجیر سیاه پلدختر میگوید: متأسفانه عمده مصرف انجیر سیاه در لرستان بهصورت خامخواری است.
عبدالرضا بازدار تصریح میکند: با توجه به حجم بالای تولید انجیر در لرستان، این محصول نیاز به کارخانه فرآوری دارد.
وی اظهار میکند: کارخانه فرآوری در پلدختر نیاز به سرمایهگذار دارد که ما نداریم.
احداث صنایع تبدیلی و تکمیلی میتواند ضمن ایجاد ارزش افزوده برای محصولات تولیدی استان، به تولید و اشتغال در این بخش کمک کند. در این میان انجیر سیاه پلدختر بهعنوان ثروتی گرانبها محصولی مرغوب و زودرس است که باید با فراهم آوردن زمینههای لازم برای فرآوری و صادرات آن به معرفی هرچه بیشتر این ظرفیت کمک کرد و در این
صورت میتوان به رونق اقتصاد در بخش کشاورزی استان امیدوار بود.
نظر شما